Nieuws

Urgenda op regiotour door Zuidwestelijke Delta

In vier dagen langs 20+ duurzame koplopers in West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland

Urgenda regiotour Zuidwestelijke Delta

Van 5 tot en met 8 april 2022 gaat Urgenda op Regiotour door de Zuidwestelijke Delta, in samen­werking met de provincies Zeeland, Brabant en Zuid-Holland en vele gemeenten, bedrijven en organisaties uit deze regio. Deze Regiotour draait om de thema’s water, bodem en bio­diversiteit. Vier dagen lang trekt een stoet wetenschappers, bestuurders, burgers en ondernemers langs oplossingen en evenementen op het gebied van onder andere natuur- en landbouw, bodem­verbetering, opslagsystemen voor CO₂, eiwittransitie, biodiversiteit en zeespiegelstijging. Deltacommissaris Peter Glas en ‘stikstofprofessor’ Jan Willem Erisman sluiten onderweg aan en delen hun kennis en visie. Studenten pitchen hun ideeën voor een duurzame toekomst en we zien hoe bewoners lokaal de handen ineen slaan om hun eigen energie op te wekken. Ook is er veel aandacht voor ‘groen’ met strokenteelt, landbouw zonder ploegen en zoetwateropslag om extreem weer op te kunnen vangen. Urgenda wil met de Regiotour laten zien dat het niet te laat is om klimaatverandering tegen te gaan, maar dan moeten we nú opschalen en versnellen.

Het volledige programma staat op de Regiotour website.

Over de Urgenda Regiotour
Sinds 2009 organiseert Urgenda regiotouren met als doel om duurzaamheid te versnellen door verbindingen te leggen, koplopers te helpen met opschalen of belemmeringen weg te nemen. In de Zuidwestelijke Delta spelen bodem, water en biodiversiteit een belangrijke rol en deze hebben een directe relatie met klimaat­verandering. Urgenda-directeur Marjan Minnesma: “Tijdens deze Regiotour willen we graag laten zien dat er in dit kwetsbare gebied – onder de fossiele rook van de Maasvlakte en de Rotterdamse haven – heel veel duurzame innovaties plaatsvinden.”

Een greep uit het programma
Op dinsdag 5 april bezoeken we Terheijden, waar bewoners, gemeente en ondernemers de handen ineen hebben geslagen en met succesvolle grote projecten samen energieneutraal worden. ’s Avonds in Breda vertellen studenten van o.a. Curio, Avans, HZ en Urban Living Lab over duurzame projecten voor bodem, landbouw en biodiversiteit. Ook een wetenschapper, ondernemer en landbouwer zullen ‘pitchen’.

Woensdag 6 april start bij The Protein Brewery in Breda, waar de plantaardige eiwitten van de toekomst worden gebrouwen. Daarna trekken we naar Dinteloord om te kijken naar hoe Fabulous Farmer Pieter Maris zijn land beheert zonder ploegen, welke producten allemaal van suikerbiet worden gemaakt en praten we met gedeputeerden verder over de landbouw van de toekomst. Daarna gaan we richting zee om te leren over CO₂-opslag in schorren en in zee, de productie van zeewier voor voedsel en over waarom mosselen en oesters een duurzame voedselbron kunnen vormen.

Donderdag 7 april begint bij boer Alex die water opslaat in zoetwaterbellen om extreme regenval én extreme droogte op te vangen. Daarna bezoeken we Meatless, wereldleider op het gebied van de productie van plantaardige eiwitstructuren voor vleesvervangers. ’s Middags kijken we op onderzoeksboerderij Rusthoeve welke gewassen kansrijk zijn om als grondstof te dienen ter vervanging van bijvoorbeeld plastic, rubber, bouwmaterialen en textiel. Daarna gaan we langs een boer die kalfjes bij de koe houdt en op zijn erf meedoet aan het circulaire bomenproject Meer Bomen Nu. We sluiten de dag af met een expertsessie over klimaatverandering en zeespiegel, met o.a. de gedeputeerden van de drie provincies, dijkgraven en betrokkenen van het Gebiedsoverleg – ingeleid door deltacommissaris Peter Glas.

Vrijdag 8 april starten we in natuurgebied Hellegatsplaten en horen we meer over oa de zeearend. Daarna proeven we Hoeksche chips in de Hoeksche Waard – aardappels gaan recht van het land via de snijmachine de frituur in om tot chips te worden gemaakt. Aansluitend neemt Marjan Minnesma een publieke podcast op met econoom Max van der Sleen en een aantal akkerbouwers over de uitdagingen voor groene groei in deze regio. We sluiten de regiotour af in Dordrecht, waar afvalverwerker HVC biopolymeer (biologisch afbreekbaar plastic) vervaardigt uit rioolslib.

Meereizen of meedoen?
Geïnteresseerden kunnen te allen tijde aanhaken en met ons mee toeren in de Urgenda karavaan van elektrische auto’s. Aanmelden kan via annelies.bol@urgenda.nl. Dagelijks nemen we een podcast op en korte filmpjes. Deze verspreiden we via social media en verzamelen we op de speciale regiotour website regiotour.urgenda.nl.

Vorig bericht Zeeuwse binnensteden bloeien op dankzij verrassende samenwerkingen
Volgend artikel De-Ra-Sol B.V. in Tholen failliet

Nu op WijZeeland