Subsidie

Nieuwe subsidieregelingen logistieke laadinfrastructuur

Subsidies aan te vragen voor aanleggen van laadpunten

Subsidie voor betere laadmogelijkheden

Den Haag,
Binnenkort openen er twee nieuwe subsidieregelingen voor laadinfrastructuur. Deze regelingen stellen ondernemers in staat om subsidie aan te vragen voor het aanleggen van laadpunten. Daarnaast is er ook financiering beschikbaar voor advies. Met de groei van elektrische bestel- en vrachtwagens in Nederland neemt de vraag naar laadmogelijkheden voor de transportsector toe. Nederland streeft naar volledig emissievrij vervoer in 2050, waarbij een groot deel van de voertuigen elektrisch zal zijn.

Deze subsidies zijn bedoeld om de overgang naar elektrisch vervoer voor logistieke voertuigen, zoals E-trucks, elektrische bestelauto’s en bussen, te versnellen.

Subsidieregelingen laadinfrastructuur

Vanaf dinsdag 24 september 9:00 uur kunnen ondernemers de SPRILA (Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven) aanvragen. Deze regeling ondersteunt bedrijven bij de investering in laadpunten op eigen of gehuurd terrein. Vanaf 1 oktober kunnen ondernemers ook aanspraak maken op SPULA (Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur Zwaar Vervoer), die zich richt op het plaatsen van publiek toegankelijke laadpunten voor zwaar transport.

Private laadinfrastructuur

Voor de SPRILA geldt dat de laadinfrastructuur op eigen of gehuurd terrein moet worden geplaatst, zoals bij een bedrijventerrein of distributiecentrum. Deze subsidie vergoedt een deel van de kosten voor de aanschaf en plaatsing van laadpunten voor elektrische voertuigen, waaronder ook personenauto’s. Mkb-bedrijven kunnen tot 40% van de kosten vergoed krijgen, terwijl grote bedrijven recht hebben op 20%.

Batterijopslag

Bij beperkte netcapaciteit kunnen ondernemers aanvullende subsidie aanvragen voor de aanschaf van een stationaire batterij. Dit kan handig zijn in situaties waar het elektriciteitsnet niet voldoende capaciteit biedt. Zo’n batterij kan overdag opladen en ’s nachts voertuigen van stroom voorzien. Via de SPRILA en SPULA kunnen bedrijven ook een deel van de kosten voor de batterijopslag vergoed krijgen.

Subsidie voor extern advies

Daarnaast is er subsidie beschikbaar voor extern advies over de aanleg van laadpunten en het optimaal benutten van het elektriciteitsnet. Tot 50% van de advieskosten wordt vergoed om bedrijven te helpen bij het maken van weloverwogen investeringsbeslissingen. In 2024 is er voor SPRILA Aanschaf en SPRILA Advies gezamenlijk € 42 miljoen beschikbaar.

Publiek toegankelijke laadinfrastructuur voor zwaar vervoer

Het doel van SPULA is de uitrol van publiek toegankelijke laadlocaties voor zwaar transport te versnellen. Ondernemers kunnen subsidie krijgen voor de aanleg van laadinfrastructuur die bijdraagt aan een landelijk dekkend netwerk voor zware elektrische voertuigen. De laadpunten moeten altijd openbaar toegankelijk zijn. Bij onvoldoende netcapaciteit is ook hier aanvullende subsidie beschikbaar voor een stationaire batterij. Voor SPULA is er in 2024 een budget van € 15 miljoen gereserveerd.

Totstandkoming in overleg met de sector Beide subsidieregelingen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de transportsector, waarbij brancheorganisaties en mkb-bedrijven betrokken zijn. Er is bovendien een openbare internetconsultatie gehouden.

Subsidieaanvragen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de subsidieregelingen uit namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Subsidieaanvragen voor SPRILA Aanschaf en Advies kunnen vanaf dinsdag 24 september 9:00 uur worden ingediend, en zijn mogelijk tot 31 december 2024 12:00 uur. Voor SPULA kunnen aanvragen vanaf dinsdag 1 oktober 9:00 uur worden ingediend. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Vorig bericht Ondernemers aan zet: verduurzaming en ondersteuning in Zeeland
Volgend artikel Oprichting parkbureau voor landschapspark Zwinstreek

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZeeland