Storingen

“Get Used to It”: waarom ondernemers moeten nadenken over netwerkintegratie en afhankelijkheden

Door te investeren in robuuste netwerken en strategieën, kunnen ondernemers de impact van storingen minimaliseren

"Get Used to It": waarom ondernemers moeten nadenken over netwerkintegratie en afhankelijkheden

“Get used to it,” zei justitieminister David van Weel woensdagochtend na de grote computerstoring die overheidsdiensten volledig platlegde. De opmerking, die de verontwaardiging van zowel coalitie- als oppositiepolitici opriep, legt een pijnlijke realiteit bloot: storingen in IT-netwerken zijn een onvermijdelijk risico in onze steeds digitaler wordende wereld.

Fout in code

De recente storing bij de Nederlandse overheidsdiensten, veroorzaakt door een fout in het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN), laat zien hoe kwetsbaar zelfs de best beveiligde netwerken kunnen zijn. Dit netwerk, dat 180 defensielocaties en diverse ministeries met elkaar verbindt, werd lamgelegd door een tijdsynchronisatieprobleem, veroorzaakt door een fout in de softwarecode. Hoewel de storing niet werd veroorzaakt door een kwaadwillende partij, toont het incident aan dat zelfs de meest robuuste netwerken niet immuun zijn voor technische problemen.

Defensie oorsprong Internet

Ironisch genoeg was het internet, zoals we dat vandaag kennen, ooit bedacht door het Amerikaanse ministerie van Defensie om minder kwetsbaar te worden voor aanvallen en storingen. Het oorspronkelijke ARPANET was ontworpen om veerkrachtig te zijn, zelfs als delen van het netwerk uitvielen. Dit principe van robuustheid en redundantie zou ook een leidraad moeten zijn voor moderne ondernemers.

Voor MKB-ondernemers betekent dit dat het belangrijk is om niet alleen te investeren in sterke IT-infrastructuur, maar ook in een gedegen strategie voor het omgaan met mogelijke storingen. Hier zijn vijf tips om de continuïteit van je bedrijfsvoering te waarborgen:

  • Diversifieer je Netwerken: Vertrouw niet op één enkel netwerk of IT-leverancier. Zorg voor redundantie door meerdere netwerken en providers te gebruiken. Dit vermindert het risico dat een enkele storing je gehele bedrijfsvoering platlegt.
  • Automatiseer Back-ups: Regelmatige back-ups zijn cruciaal. Automatiseer dit proces om er zeker van te zijn dat je altijd toegang hebt tot de meest recente versies van je data, zelfs bij een netwerkstoring.
  • Investeer in Tijdsynchronisatie: Problemen met tijdsynchronisatie, zoals die bij de Defensie-storing, kunnen ernstige gevolgen hebben. Zorg ervoor dat je tijdsynchronisatiesystemen robuust en up-to-date zijn.
  • Maak een Rampenplan: Heb een duidelijk rampenplan klaar voor het geval er een netwerkstoring optreedt. Dit plan moet stappen bevatten om de schade te beperken, zoals communicatieprotocollen en tijdelijke werkprocessen.
  • Train je Medewerkers: Zorg ervoor dat je medewerkers goed zijn getraind in wat te doen bij een IT-storing. Dit vermindert paniek en zorgt voor een snellere en efficiëntere reactie.

Het is duidelijk dat ondernemers zich, net als de overheid, moeten voorbereiden op het onvermijdelijke: storingen zullen gebeuren. Door nu te investeren in robuuste netwerken en strategieën, kunnen ondernemers de impact van deze storingen minimaliseren en de continuïteit van hun bedrijf waarborgen. Zoals minister Van Weel zei, “Get used to it” – maar wees ook voorbereid.

Vorig bericht Oprichting parkbureau voor landschapspark Zwinstreek
Volgend artikel 13 Bedrijven failliet in juli Zeeland

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijZeeland