Faillissement

Aantal faillissementen in Nederland stijgen dit jaar met 38%

Voorspellingen suggereren wereldwijde toename van faillissementen

Aantal faillissementen in Nederland stijgen dit jaar met 38%

Het aantal faillissementen in Nederland is nog niet terug op het niveau van vóór de corona crisis. Dit jaar zal naar verwachting het aantal faillissementen in Nederland namelijk stijgen met 38%. Vorig jaar was dit aanzienlijk groter, 48%. In haar faillissement vooruitzichten voor 2024 concludeert Atradius dat het aantal wereldwijde insolventies dit jaar zal stijgen met 16%, in 2025 zal het pas stabiliseren.

Flinke stijging Nederland

Hoewel er vorig jaar sprake was van een grotere stijging van faillissementen, ligt het aantal ook dit jaar nog hoog. De sterke stijging die Nederland nu ervaart, ligt in de lijn der verwachting, aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. Tijdens de corona jaren, 2020 en 2021, was er juist sprake van een sterke daling. Dit kwam door de steun die bedrijven ontvingen vanuit de overheid. Zo overleefden veel bedrijven de crisisjaren en bleef het aantal insolventies kunstmatig laag. In het eerste kwartaal van 2022 werden deze echter gestaakt, waardoor er een kentering kwam en het aantal faillissementen ging stijgen. Op dit moment behoort Nederland samen met Italië, Singapore, Portugal, Polen en de Verenigde Staten tot de landen waar de sterkste stijging van faillissementen wordt verwacht.

Wereldwijd wisselend beeld voor 2024

Hoewel het mondiale aantal faillissementen zal stijgen, is er een sterk wisselend beeld te zien in verschillende landen. In een aantal landen neemt het aantal insolventies nauwelijks toe of is er zelfs sprake van een aanmerkelijke daling. In de landen Zuid-Korea, Canada, Ierland en Finland was de afgelopen jaren sprake van hoge aantallen insolventies. De verwachting is daarom nu dat er een vermindering van faillissementen zal zijn. Atradius ziet een stabilisering in de landen Tsjechië, Oostenrijk, Roemenië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk waardoor er minder grote fluctuaties verwacht worden.

Mis geen enkel faillissement meer, schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Vorig bericht Twee bedrijven failliet in Zeeland in eerste weken april
Volgend artikel Twee bedrijven failliet in Zeeland eerste helft maart

Nu op WijZeeland