Delft,
Waar zo’n 70 jaar geleden aan de TU Delft drie PAO’s gevestigd waren, zijn deze nu gebundeld tot één: PAO Techniek en Management (PAOTM). PAOTM is een onafhankelijke stichting, gevestigd op de universiteitscampus. Er werken 14 mensen bij PAOTM. Zij organiseren cursussen en opleidingen op het gebied van techniek en management. Met experts uit het werkveld komen zij tot actuele cursusonderwerpen, stellen de programma’s samen, zorgen voor de lokalen en eventuele excursies en verzorgen alle afstemming met cursusleiders en docenten. Dit zijn altijd vakinhoudelijke experts, werkzaam bij technische universiteiten of hogescholen, in het bedrijfsleven of bij de overheid. Om een beter beeld te krijgen van de stichting en de cursussen spraken wij directrice Anne van Delft.
PAO Techniek en Management gelooft in het permanente leren van de mens. Op welk gebied valt in deze tijd het meeste te leren?
“PAOTM richt zich vooral op technische innovatie. Dat sluit aan bij de huidige maatschappelijke uitdagingen. Zo hebben we cursussen en opleidingen op het gebied van bouw, constructie, project- en procesmanagement, geotechniek, verkeer en infrastructuur, energie- en elektrotechniek, werktuigbouw- en materiaalkunde, procestechnologie en chemie, waterbouwkunde, watermanagement en –zuivering en milieu en veiligheid. Ook bieden we cursussen op het gebied van data-analyse en programmeren en persoonlijke effectiviteit en leiderschap. In een aantal van de vakgebieden zijn cursussen opgenomen die als standaard worden gezien in de sector: een must om te volgen voor elke professional in het vakgebied. Ook wordt er regelmatig een cursus voor een specifiek bedrijf ontwikkeld: de incompany cursus. Wanneer een organisatie haar personeel wil bijscholen in een bepaald onderwerp, dan kan er – door de flexibiliteit van onze docenten – een passend aanbod geleverd worden.”
Welke professionals nemen deel aan de cursussen?
“Dat hangt af van het werk dat zij doen. Het kan gaan om een vakinhoudelijke cursus of een cursus gericht op persoonlijke effectiviteit. Zo hebben we een thema ‘Leiderschap’. Binnen de techniek is het voor professionals die leidinggeven belangrijk om te weten hoe ze goed met mensen om moeten gaan. Binnen de techniek zelf is er ook veel ontwikkeling gaande. De basis blijft belangrijk, dus die blijven we ook aanbieden. De inhoud van onze cursussen wordt doorlopend aangepast op basis van de nieuwste kennis uit de markt.”
Om deze cursussen te geven is het belang van actuele kennis groot. Hoe komen jullie aan deze kennis?
“Onze docenten zijn specialisten in hun vakgebied. Zij zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen en hun kennis is groot. Omdat onze cursussen klassikaal zijn, is er altijd de mogelijkheid tot interactie. Zo komt het regelmatig voor dat tijdens de cursus nieuwe innovaties of ideeën ter sprake komen. Cursisten en docenten leren dus van elkaar. Ter afsluiting is er altijd een evaluatie en wordt er gevraagd wat de cursist in de toekomst wil leren. Daar kijken we goed naar. Ook de incompany cursussen bieden de mogelijkheid om kennis bij te spijkeren. Als er vraag is naar een cursus over een nieuw onderwerp, dan kan het zo zijn dat we deze gaan ontwikkelen of een aanpassing doorvoeren in een bestaande cursus. Of we voeren nieuwe kennis uit incompany cursussen door in bestaande cursussen. Eigenlijk is het een kwestie van interactie met elkaar om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en kennis.”
Hoe belangrijk is het om kennis te blijven delen en op te doen?
“Heel belangrijk. Het opdoen van kennis werkt twee kanten op. Als een deelnemer ervaringen deelt over een nieuwe innovatie bijvoorbeeld, dan leert iedereen hiervan. De docent kan het dan meenemen in een volgende cursus of er komt een verdiepende cursus. Op deze manier blijft iedereen op de hoogte en kunnen wij kennis blijven delen met onze cursisten.”
Zijn er nieuwe cursussen in ontwikkeling voor 2023?
“We zijn doorlopend bezig met de ontwikkeling van ons cursusaanbod. We zijn onder andere bezig met nieuwe cursussen over circulair bouwen. Daarnaast ontwikkelen we voor elk vakgebied 2 tot 3 nieuwe cursussen per jaar. Het is ook afhankelijk van de docenten. Zij moeten tijd hebben om een cursus te geven en er moet voldoende materiaal voorhanden zijn. Zo heeft een docent die werkt aan een universiteit misschien eerder de nieuwste ontwikkelingen in een les verwerkt dan iemand die uit het bedrijfsleven komt. Zeker wanneer een universiteit bezig is met een bepaald onderzoek, kan dat meegenomen worden in de lessen.”
Per jaar worden er 2 tot 3 nieuwe cursussen per vakgebied ontwikkeld. Blijft er genoeg animo om deze opleidingen te volgen?
“Bij PAOTM merken we dat leren in trek is. Omscholen, bijscholen of een zijwaartse sprong: al deze redenen zorgen ervoor dat de vraag naar cursussen en opleidingen toeneemt. Ook het feit dat de covidmaatregelen volledig zijn losgelaten, maakt dat er een toenemende vraag is naar cursussen. Bij PAOTM maken we gebruik van open inschrijvingen. Omdat de cursussen intensief zijn en er tegenwoordig veel tijdsdruk is bij mensen, kan het zo zijn dat iemand op het laatste moment pas weet of de opleiding in de agenda past. Als ze zich dan alsnog kunnen aanmelden, is dat voor beide partijen fijn.”
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl